Elyaf Nedir?

Elyaf Nedir?

Elyaf, lif kelimesinin çoğulu olup, doğal kaynaklardan elde edilen ya da insan eliyle üretilen, esnekliği, uzunluğu, dayanıklılığı ve bükülgenliğiyle iplik ve kumaş yapımında elverişli, lif veya kıl yapısında dokuma hammaddelerindendir.

Madeni kaynaklardan elde edilen doğal elyaflar ve kimyevi yöntemlerle elde edilen elyaflar vardır. Asbest ise madeni kaynaklı doğal elyaflardandır. Keten, Alfa, Pamuk, Sisal gibi bitkilerden, Rami, Yün, Deve Tüyü, Manila, Kaşmir, Lama, Angora, Tavşan Tüyü, İpek gibi hayvansal kaynaklılardan yapılmış elyaflar, doğal kaynaklardan elde edildiği haliyle kumaş halinde dokunabilen hammaddelere doğal elyaf denir.

Boncuk Elyaf Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Boncuk elyaf, elyafın minik boncuklar getirilmiş şekline denilmektedir. Elyaf boncuklar birbirinden bağımsız olduğu için uyku esnasındaki hareketlerimizi takip edip, başımıza ve boynumuza göre şekil alır ve gerekli desteği verirler.

Boncuk elyaf özellikleri şu şekildedir;

  • Alerji yapmayan,
  • Kokusuz,
  • 60 °C sıcaklıkta çamaşır makinesinde yıkanabilir.
  • Uzun ömürlüler,
  • Kolay kabartılır ve hacmini uzun süre korur.

Silikon Elyaf

Silikon elyaf, daha yumuşak bir dokuya ve ısıyı tutan bir özelliğe sahip olduğundan, Ev tekstili, kapitone, yorgan, giyim sektörü, bebek ürünleri ve yatak üretiminde daha çok kullanılan elyaf türüdür.

Kırpıntı Elyaf

Kırpıntı elyaf, Mobilya ve ev tekstil sektöründe yoğun olarak kullanılan bir elyaf türüdür. dolgu ürünü olarak kırpıntı ha2line getirilmiş elyaf türüdür.

Elyaf Yastık

Elyaf yastık türünde, en çok tercih edilen elyaf boncuk elyaf, silikon elyaf vb. elyaflar olmaktadır. 50 cm’e 70 cm’lik bir ölçüdeki yastık kullanılmakta ve elyaf olarak en fazla boncuk elyaf kullanılmaktadır. Boncuk elyafın bu kadar sık tercih edilmesinin sebebi, çökme olasılığı çok az olan elyaf çeşidi olmasından kaynaklıdır.

Yanıtla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir