Elyaf Nasıl Üretilir?

Elyaf Nasıl Üretilir?

Elyafın bilinen en belirgin özelliği boyunun eninden uzun olması ve bir lif topluluğu olarak adlandırılmasıdır. Elyafın kullanım alanı oldukça geniş olduğu için sanayiden tekstile kadar uzanan pek çok kolu bulunuyor. Doğal ve yapay elyaf olarak iki şekilde karşımıza çıkıyor. Ayrıca kesikli ve kesiksiz yani, kırpıntı elyaf olarak da boylarına göre kategorilere ayrılabiliyor.

Elyaf Kullanım Alanları

Elyaf denilince ilk akla gelen, günlük kullanıma da uygun olan elyaf yastık modelleri oluyor. Elyafın işlenerek kullanılması mümkün olduğu gibi, işlenmeden de ham madde olarak sanayi dalında kullanılabiliyor. Elyaflar pamuk, keten, sisal, alfa gibi ham maddelerin işlenmesiyle ortaya çıkıyor. Bunun dışında deve tüyü, lama, ipek ve kaşmir gibi hayvan kaynaklı da elde edilebiliyor.

Elyaf çeşitlerinin hepsi ne yazık ki doğal yollarla sağlanmıyor. Kimyasal sürece girmiş ve işlenmiş olan boncuk elyaf ve silikon elyaf gibi örnekleri de bu sektörde yerini alıyor.

Elyaf Çeşitleri

Organik olarak istenilen düzeye sahip ve yorgan, yastık giyim sektörü gibi pek çok alanda kullanılmak üzere silikon elyaf çeşitleri bulunuyor. Silikon elyafın en önemli özelliği diğer elyaf türlerinden daha yumuşak bir yapıya sahip olması ve çabuk çökmüyor oluşudur. Boncuk elyaf ise; daha tanecikli bir yapıya sahip olup, yastıklarda ve belirli ürünlerin içlerini doldurucu olarak kullanılıyor. Sektörlere ve ihtiyaç alanlarına uygun şekilde herkesin kolaylıkla elde edebileceği pek çok elyaf çeşidi bulunuyor.

Yanıtla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir